10 tips om een mooie catalogus te maken

10 tips om een mooie catalogus te maken

Wil je graag je eigen catalogus maken maar weet je niet hoe te beginnen? Eenvoudig is het niet. Ik ben al meer dan 19 jaar grafisch ontwerper en ik heb al heel wat catalogi mogen maken. Hele dikke van meer dan 400 pagina’s die meestal wel een jaar meegaan tot hele fijne boekjes die soms driemaandelijks worden uitgegeven. De ene is heel creatief met prachtige foto’s en design, andere zijn eenvoudiger en to-the-point.

Het is aangeraden om een catalogi in InDesign te maken, dat is het perfecte opmaakprogramma daarvoor. Heb je een grote database, dan kan je die verbinden aan je catalogus door bvb. EasyCatalog. Dat is een plugin voor InDesign die je kan aankopen. Je kan je catalogus via die plugin verbinden met je database. Je maakt een template en kan via één enkele klik je volledige data in je catalogus laten inlopen. Heel handig maar het vraagt wel wat technische kennis en voorbereiding. Eenmaal het op punt staat is het zalig om mee te werken. (Lees de blog over EasyCatalog om meer te weten te komen)

1. Huisstijl

Heb je een huisstijl? Gebruik dan de elementen zeker in het ontwerp van je catalogi. De kleuren en het lettertype kan je hier laten terugkomen. Het is belangrijk om consistent te zijn met je huisstijl.

 

2. Kleur

Gebruik de kleuren uit je huisstijl. Ook als je die niet hebt, gebruik dan maximum 3 kleuren in je ontwerp. Als je het niet te druk wil, zijn 2 hoofdkleuren genoeg. Op zoek naar een mooie kleurencombinatie? Check dan zeker deze website colorhunt.co

 

3. Lettertype

Beperk ook het aantal lettertypes die je gebruikt. 2 lettertypes zijn genoeg. Best neem je 2 lettertypes die niet op elkaar lijken. Bijvoorbeeld een dikke schreefloze letter met een fijne geschreefde letter. Het is ook handig om een lettertype te nemen die veel varianten heeft zoals bold, italic, light, … Gebruik een goed leesbaar lettertype voor je bodytekst.

 

4. Foto’s

Je foto’s zullen meestal niet groot staan, maar zorg ervoor dat ze toch goed van kwaliteit en duidelijk zijn. Ook het kleur mag niet afwijken van het echte product. Je kan ook tekeningen gebruiken, maar zorg ervoor dat die allemaal in dezelfde stijl getekend zijn en liefst niet meer dan 3 kleuren.

 

5. Template

Maak eerst een template van 1 pagina. Maak een aantrekkelijke header waarin je de titel van het hoofdstuk kan zetten. Maak een footer waarin het paginanummer en eventueel je bedrijfsnaam staat. Je kan ook kijken om per hoofdstuk een ander kleur en/of symbool te gebruiken zodat de overgang duidelijk is.

 

6. Paginaverdeling

Zoek eerst je product met de meeste info en gebruik die als basis. Plaats een foto en de tekst erbij. Zet je tekst niet groter dan 10 pt. Kijk hoeveel keer dit product op je pagina kan. Je kan in 1 kolom of 2 kolommen werken. Best werk je met 4,6,8, 10 producten per pagina. Nu weet je zeker dat alle teksten zeker in je template kunnen.

 

7. Product met meeste info

Is je product met de meeste info uitzonderlijk veel langer dan de rest (meer dan de helft langer)? Gebruik deze dan niet om als basis te starten, maar plaats die op een pagina waarop een uitzondering is. Anders ga je veel te weinig tekst hebben per pagina. Stel dat je standaard 6 producten op een pagina hebt dan kan je wel eens afwijken om er bvb. maar 2 te zetten.

 

8. Tussenpagina’s

Als je veel hoofdstukken hebt, is het aangewezen om per hoofdstuk een tussenblad te steken. Als men bladert in je catalogus kunnen ze ook snel zien welk hoofdstuk ze willen bekijken. Je kan ook hierbij een mooie grote foto steken, dat is aantrekkelijk en zo zien ze af en toe ook wat meer detail van je product.

 

9. Inhoudstabel

Zet aan het begin van je catalogus een inhoudstabel die verwijst naar de juiste pagina’s. Heel praktisch om te gebruiken. Eventueel kan je ook een index plaatsen.

 

10. Druktechnisch

Zorg dat je je catalogus altijd maakt in een veelvoud van 4 zodat je een boekje verkrijgt. Heb je 2 pagina’s tekort. Maak er een notapagina met lijntjes van of voeg nog enkele mooie foto’s toe. 

 

Ziezo, nu kan je aan de slag. Wil je nog meer tips of wil je eens samenzitten om te kijken hoe we jouw catalogus kunnen optimaliseren? Stuur dan zeker een mailtje naar info@atlier-verso.be