12 tips voor een goed ontwerp
Wil je graag je eigen flyer, brochure, poster of een ander grafisch ontwerp maken maar weet je niet hoe te beginnen? Ik ben al meer dan 19 jaar grafisch ontwerper en ik heb al heel wat ontwerpen mogen maken. Een kleine opsomming van wat ik zoal al gemaakt heb: flyer, brochure, catalogi, jaarverslag, infomagazine, vakmagazine, poster, naamkaartje, briefpapier en enveloppe, huisstijlhandboek, verpakking, banners, bache, POS materiaal, boekcovers, tijdschriften, advertenties, …
Om een professioneel ogend ontwerp te maken zijn er toch enkele regels die je in acht moet nemen. De ene is al wat meer voor de hand liggend dan de ander. Als je deze regels volgt heb je toch al een basis die goed zit.
1. KIS (Keep it simple)
Door het ontwerp simpel te houden, weet je vrijwel zeker dat je boodschap op de meest heldere manier overkomt.
2. Less is more
Foto’s of illustraties kunnen je boodschap versterken en de pagina aantrekkelijker maken, maar maak het niet te druk. Als je te veel verschillende elementen toevoegt, trekt dit de aandacht van de boodschap die je wil vertellen weg.
3. Bodytekst
Maak een (groot) stuk body tekst niet te groot, een corps van 9 à 10 pt is meestal prima. De laatste jaren is het weer in de mode om je tekst niet uit te vullen, maar zet wel je splitsingen aan om grote gaten te vermijden.
4. Contrast
Let op het contrast tussen de letters en de achtergrond, zorg dat de tekst goed leesbaar is. Soms is zwarte tekst wat hard en kan je bvb. 90% of zelfs 80% zwart gebruiken.
5. Soort lettertype
Combineer een schreefletter met een schreefloze letter. Zorg dus dat ze niet teveel op elkaar gelijken. Een schriftletter kan ook leuk zijn maar niet voor grote teksten.
6. Aantal lettertypes
Gebruik niet meer dan 2 fonts (uiterlijk 3 als het niet anders kan). Gebruik een lettertype die verschillende varianten heeft zoals Bold, Italic, Black, Light, Condensed, …
7. Uitstraling
Als je rust in je grafisch design wilt, is het verstandig om maar met slechts 2 of maximaal 3 basis kleuren te werken. Die kleuren kunnen complementair aan elkaar zijn of juist helemaal niet. Hoe meer kleuren je in je opmaak verwerkt, hoe onrustiger het design wordt.
8. Kleur
Elke kleur roept een emotie op. Rood en geel vallen erg op, terwijl blauw en groen over het algemeen meer rustgevende kleuren zijn. Je kan ook kiezen tussen pastel, harde, frisse of donkere kleuren gebruiken. Je kan per hoofdstuk ook met een ander kleur werken.
9. Layout
Omdat wij van nature alles in hokjes willen plaatsen om iets te begrijpen, is het verstandig om voor een consistente uitlijning te kiezen in je design. Lijn je teksten links of rechts uit en doe hetzelfde met grafische elementen en foto’s. (Vermijd het centreren van tekstblokken) Werk vanuit 1 hoek met het groeperen van verschillende foto’s.
10. Bold
Gebruik een vette of Bold letter om nadruk te leggen. Als je ook een andere kleur geeft, valt hij nog meer op. Onderstreep niet: dat verkleint de afstand tussen twee regels.
11. Kapitalen
Vermijd het gebruik van volledige woorden in KAPITALEN en zeker niet in schriftletters, want deze zijn zeer slecht leesbaar.
12. De regel van derden
Deze regel gaat ervan uit dat je een beeld in 9 gelijke vlakken deelt door het plaatsen van 2 horizontale lijnen en 2 verticale lijnen. Deze worden op 1/3 en 2/3 geplaatst. Hierbij ontstaan 4 snijpunten en die snijpunten worden dan de plek waar je het onderwerp van je foto plaatst zoals een persoon of voorwerp.
Met deze 12 regels kan je starten met het ontwerpen. Wil je nog meer tips of wil je eens samenzitten om te kijken hoe ik kan helpen? Stuur dan zeker een mailtje naar info@atlier-verso.be