Wat is het verschil tussen een lowres en een highres pdf?

afloop en snijtekens

Afloop en snijlijnen

In mijn 20-jarige loopbaan kom ik dikwijls dezelfde misverstanden tegen. Hier wil ik eentje daarvan verduidelijken. 

Wat is het verschil tussen een lowres en een highres pdf? Een lowres pdf is vooral om een pdf uit te wisselen tussen klant en ontwerper. De klant krijgt al een idee hoe hun ontwerp er zal uitzien en kan in de pdf nota’s aanbrengen met correcties. 

Deze pdf is van lage kwaliteit om makkelijk te kunnen mailen en zal dus niet altijd even scherp zijn als je gedrukte file. Deze pdf kan je ook op je website zetten ter illustratie of om te downloaden, maar deze is dus soms een beetje gepixeld. De lowres pdf mag je dus NIET naar de drukker sturen vanwege deze lage kwaliteit en ook het ontbreken van snijlijnen.

PDF’s

Pas als de lowres pdf klaar is wordt er een highres of druk pdf gemaakt om deze naar de drukker te versturen. De highres pdf is van hoge kwaliteit, meestal een resolutie van 300 dpi. Dat is de ideale waarde voor een goede kwaliteit. Sommige drukkers laten een waarde toe tussen 200 en 400 dpi. Om even te vergelijken, een lowres pdf of beeld voor online is 72 dpi. (Dpi = dots per inch) 

Ook worden aan de highres pdf snijlijnen en afloop toegevoegd om makkelijk te kunnen drukken. Twijfel je of je pdf nu lowres of highres is, dan is deze meestal makkelijk te herkennen aan de snijlijnen in de hoek va het document.

De snijlijnen rond een bestand laten zien waar de pagina gesneden zal worden. De term afloop of bleed verwijst naar de informatie die doorloopt buiten de snijlijnen. Dit is in feite een ‘rand’ rondom een te drukken ontwerp/document.

Drukkerijen bedrukken een flyer op een groter formaat papier dan het formaat van de flyer. Drukkerijen drukken dus niet al je bestanden apart, maar vullen een groter vel papier aan met meerdere flyers, soms meerdere van jouw flyer of er komen ook andere bij.

Zodra het grote vel met alle ontwerpen is gedrukt, wordt het drukwerk gesneden in het gewenste formaat. Vaak ‘leeft’ het papier net te veel om het drukwerk perfect langs de lijntjes te kunnen snijden. Dit is misschien wel herkenbaar wanneer u weleens foto’s of afbeeldingen precies langs een witte rand wilde uitknippen, waardoor er meestal naast de afbeelding een dunne witte rand te zien is. 

Datzelfde principe geldt ook bij het drukwerk, drukkers snijden als het ware een klein stukje af van het complete ontwerp. Daarom vragen zij om het drukwerk 3 of 5 mm groter op te maken dan het oorspronkelijke formaat, zodat zij bij het snijden van het drukwerk geen witte randen achterlaten op uw uiteindelijke drukwerk. 

Hoe dikker het totale drukwerk is (bijvoorbeeld een catalogus), hoe meer kans er is op kleine afwijkingen tijdens het snijden en vandaar dat afloop in zo’n geval erg belangrijk is en ervoor zorgt dat de uiteindelijke catalogus netjes en strak kan worden schoon gesneden op precies het juiste formaat. 

Snijlijnen zijn kleine lijntjes op de hoeken of rondom een document, waardoor de drukker precies ziet hoe en waar er gesneden moet worden. In verschillende professionele opmaak- en designprogramma’s kan een vormgever de juiste snijtekens in een document plaatsen voor verzending naar de drukker. De lijnen worden dus samen met het document mee gedrukt of geprint, maar na het schoon snijden is hier uiteraard niets meer van te zien. 

De juiste instellingen en tekens zijn dus onmisbaar bij ieder soort drukwerk om een mooi en juist eindproduct te krijgen. Een drukker of printer zal je bij aanlevering van de bestanden voor jouw drukwerk dus altijd vragen naar afloop en snijlijnen!

Heb je hulp nodig bij het plaatsen of wil je wat meer info? Mail dan naar info@atelier-verso.be