Grafieken

grafieken ontwerpen

Van saaie excelgrafieken naar mooie 3D infographics

grafieken in illustrator

Grafieken !! Ja grafieken. De meeste vinden ze oersaai. Ik vind het leuk om ze op te pimpen. 

Zoals je ziet in de grafiek hiernaast zijn ze redelijk basic in excel. In Illustrator (en met enige creativiteit) kan je er iets leuk van maken.

grafiek ontwerpen in illustrator

Excel is ook al wat geëvolueerd de laatste jaren en het kleurenpalet is al wat beter dan vroeger. En je kan toch ook al een basis 3D taart maken. Hoera. Maar echt mooi zijn ze nog niet.

Gelukkig is er Illustrator. Je kan verschillende vormen kiezen zoals kolom- en staafgrafieken, taartgrafieken, … Als je de data hebt in excel kan je die makkelijk kopiëren in de opmaak van je grafiek en in 1 2 3 heb je een opgemaakte grafiek. Die is natuurlijk nog grijs en saai, maar het leuke is dat je dan makkelijk de kleuren en de lettertypes kan aanpassen.

Het is aan te raden om te werken met de kleuren van je huisstijl. Heb je maar één kleur, dan kan je verschillende tonen van dat kleur gebruiken, bvb 20 % voor licht kleur, 50 % voor middenkleur en 100 % voor vol kleur. Zo heb je ook al wat schakeringen. Het lettertype pas je ook aan de huisstijl aan of neem een eenvoudig leesbaar lettertype. Nooit meer dan 3 verschillende lettertypes gebruiken. 

Als je grafiek gemaakt is zoals je wil kan je ze loskoppelen van de data. Dus pas loskoppelen als de data zeker juist is en dan je er een 3D versie van maken als je wil. De legende wat oppimpen enzoverder. Laat je creativiteit maar los gaan en doe gerust wat inspiratie op op het internet. Je hoeft niet bij de klassieke taartvorm te blijven en je kan met allerlei vormen spelen of zelfs een vorm uit je logo gebruiken om het helemaal in je huisstijl te doen passen.

Lukt het je toch niet helemaal dan kan je me altijd eens mailen om te kijken waarmee ik je kan helpen of komt er een jaarverslag, rapport, publicatie of wat dan ook aan met heel wat grafieken? Je weet me wel te vinden.