Het ontwerpproces: van idee tot drukwerk

Een creatief proces in 9 stappen

 

Het ontwerpen van drukwerk is een spannend en creatief proces dat veel meer omvat dan enkel het opmaken van een paar pagina’s. Het begint bij een idee, een concept dat zich uiteindelijk ontwikkelt tot een tastbaar product dat de boodschap van jouw bedrijf of organisatie perfect overbrengt.

Maar hoe verloopt dit proces precies? Wat zijn de stappen die worden doorlopen om van een eerste kennismaking tot een prachtig eindproduct te komen? In deze blogpost neem ik je mee door de negen stappen van het ontwerpproces, van idee tot drukwerk.

1. Kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek is een cruciale eerste stap in het ontwerpproces. Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen en bespreken we jouw behoeften en doelen. Wil je je bestaande brochure vernieuwen of een volledig nieuw ontwerp? Daarnaast onderzoeken we welke aanpak het beste bij jouw situatie past. Gaan we voor een handmatige aanpak, waarbij elk detail handmatig geplaatst wordt, of is (semi)automatisering een betere keuze? Wil je je ontwerp laten drukken of is het alleen voor digitaal gebruik?

2. Offerte

Na het kennismakingsgesprek ga ik aan de slag met het opstellen van een gedetailleerde offerte. Hierin neem ik alle aspecten van het ontwerpproces op. Ik houd rekening met factoren zoals de complexiteit van het project, het aantal pagina’s, de gewenste materialen en eventuele extra diensten (zoals drukwerk). Transparantie is essentieel, dus ik zorg ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van de kosten voordat we verdergaan.
Vul op de website de offerte aanvraag (https://www.atelier-verso.be/contact/#offerte) in en om een volledige offerte te ontvangen

3. Briefing

Als de offerte goedgekeurd is, kunnen we nog eens samenkomen voor een briefing. We bekijken alle details die nodig zijn voor het ontwerp. Hebben we alle info voor de teksten, foto’s, grafieken, tabellen,…? Heb je een huisstijlhandboek? Hoe lever je alles aan? Wanneer is de deadline? Heb je nog extra vragen? Zijn er aandachtspunten in het ontwerp die belangrijk zijn? De briefing is een gesprek met veel vragen en antwoorden en moet duidelijkheid scheppen voor zowel de ontwerper als de klant.

4. Eerste voorstel

Nu begint het echte werk. Ik ga aan de slag met het eerste ontwerp. Als het om een brochure gaat, ontwerp ik eerst de cover en enkele pagina’s. Pas na jouw goedkeuring wordt de rest opgemaakt. Afhankelijk van de grootte van het project mag je een voorstel verwachten tussen 3 dagen en een week. Ik wil ervoor zorgen dat de visuele elementen naadloos aansluiten bij jouw merkidentiteit. Ik experimenteer met kleuren, typografie en lay-out. Dit is een interactief proces waarbij ik jouw input nauwgezet volg.

5. Eerste correctieronde

Na het eerste voorstel ontvang je een pdf. Dit is het moment waarop je jouw inzichten deelt. Misschien wil je bepaalde elementen aanpassen, tekst verduidelijken of de positie van foto’s wijzigen. Jij duidt je aanpassingen aan met nota’s in de pdf. Vooral tekstuele aanpassingen moeten duidelijk aangeduid worden met nota’s, zodat ik die makkelijk kan kopiëren in mijn opmaak.

6. Tweede voorstel

Het tweede voorstel bouwt voort op het eerste. Het is niet de bedoeling om een volledig nieuw ontwerp te maken. Ik luister goed naar jouw feedback en verfijn het ontwerp verder. Ik let op details: consistentie in stijl, leesbaarheid van teksten, balans tussen witruimte en inhoud. Dit is het moment waarop we de nuances perfectioneren.

7. Tweede correctieronde

In deze fase concentreer ik mij voornamelijk op tekstcorrecties. Ik wil ervoor zorgen dat elk woord juist is en dat er geen fouten zijn. Ook de visuele aspecten worden nogmaals gecontroleerd. We zijn bijna klaar voor de laatste stap.

8. Definitief voorstel

Het definitieve voorstel is klaar. Ik heb alle feedback verwerkt en het ontwerp geoptimaliseerd. Als er nog extra correctierondes nodig zijn, is dat mogelijk. In de offerte krijg je een prijs voor een extra correcties.

9. Goed voor druk

Zodra je tevreden bent en alles is goedgekeurd dan stuur je een ‘goed voor druk’ door. Ik maak dan een highres pdf die je naar de drukker kunt sturen, of ik regel zelf het drukwerk, afhankelijk van wat we hebben afgesproken. Ook als je nog andere versies wil zoals een digitale pdf, een jpg of iets anders, kan ik dit nu aanleveren.

Het ontwerpproces van idee tot drukwerk is een boeiende reis vol creativiteit en samenwerking. Door deze negen stappen te volgen, zorg ik ervoor dat jouw drukwerk perfect aansluit bij jouw wensen en doelen. Ben je klaar om jouw idee tot leven te brengen? Neem contact met me op en laten we samen aan de slag gaan!

Als dit nog vragen oproept, aarzel dan niet om een mailtje te sturen naar info@atelier-verso.be